Korruptio Venäjällä

Korruptio on syypää laatuongelmiin ja korkeisiin kustannuksiin.

Korruptiosta puhuminen ei ole ongelmatonta. Lähinnä siksi, että korruptiota on kaikkialla maailmassa ja jokaisessa valtiossa. Venäjä ei ole tässä asiassa poikkeus vaan pikemminkin sääntö. Tällä kirjoituksella en pyri kattavaan poikkileikkaukseen aiheesta, vaan raavin vähän pintaa.

Venäjä ja rikas valtio ja köyhyys Venäjällä on ihmisten aiheuttamaa eikä olosuhteiden pakosta syntynyttä ongelmaa. Raha Venäjällä liikkuu kavereilta kavereille. Tavallinen köyhä kansa ei ole kenenkään kaveri, siksi se on köyhää. Kansa on kuin rekvisiitta, joka on olemassa ympärillä, mutta sillä ei ole juurikaan merkitystä. Kaverit tai veljet, kuinka asian haluakaan ilmaista johtavat kaikkea toimintaa jossa liikkuu suuria rahoja. Valtio tilaa – ei kilpailutuksen kautta, vaan lahjoittaa miljardiluokan projekteja tuttavapiirin yrityksille. Yritysten tekemät voitot palautuvat ainakin osittain takaisin hallintoon korruptiona. Raha liikkuu edestakaisin, mutta samalla osansa saavat tietyt yksityishenkilöt jotka rikastuvat rikastumistaan – varastamisella. Mitä parempi varas olet, sen rikkaampi olet. Mitä rikkaampi nuori nainen olet, sitä enemmän olet huorannut itseäsi.

Korruptio suuressa mittaluokassa tarkoittaa samaa kuin järjestelmävika. Kun järjestelmä luo korruptiota, niin vika on järjestelmässä eikä satunnaisissa ”lipsahduksissa”. Syy miksi useat venäläiset kaupungit ja kylät ovat harmaita ja autioita, johtuu hallinnon kyvyttömyydestä vastustaa lordeja, jotka hallitsevat alueita epävirallisesti. Yksistään Viipurissa on eräs henkilö, joka lopulta vetelee kaikkia naruja – vaikka hänellä ei olekaan virallista asemaa kaupungin hallinnossa. Kaupunki on alistunut rikollisten edessä, eikä yritä vastustaa heitä. Kaupunkilaiset tunnistavat ongelman, mutta ovat voimattomia tekemään mitään. Rikollisten ja hallinnon välinen epäpyhä liitto on sen verran luja ettei yksittäiset kaupunkilaiset uhkaa sitä.

Korruptio on lopultakin kansan petkuttamista. Laki on kansalle, mutta korruption avulla rikkailla ei ole lakia. Kansan kärsimys ja pettymys ei voi kestää loputtomiin. Siksi Vladimir Putinin olisi tehtävä asiassa enemmän kuin tähän asti. Kukaan ei voi olla koskematon, oli hän kuinka hyvä ystävä tahansa ja oli hänen puheensa hallintoa kohtaan kuinka ylistäviä tahansa. Venäjän presidentti voi rakentaa tulevaisuutensa vain oman kansan kannatuksen varaan eikä pienen elitistisen ryhmän varaan. Lopultakin, vain kansalla on veto-oikeus aivan kaikkeen. Jos kansa kyllästyy liiaksi, se voi syrjäyttää kenet tahansa. Putinin olisi nyt toimittava ja annettava lupa laittaa omia ystäviään oikeuden eteen ja vankilaan. Hänen tulisi nostaa Venäjän kansa hänen ensimmäiseksi ystäväkseen, ei roistoja! Ilman Venäjän kansaa Putinin presidentiydellä ei ole merkitystä. Olisi myös kunnia Putinille, että kansa voi hyvin.