Kuinka kohdella kaksoiskansalaisia?

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2017 Riihimäki: GLEB SIMANOV 107

Kaksoiskansalaiskeskustelu on tullut jäädäkseen. Asiasta ei päästä vielä yli, eikä todennäköisesti lähiaikoinakaan. Keskustelu päättyy hetkeksi kun asia on selkiytetty ja asiasta on saavutettu tyydyttävä ratkaisu. Mikä olisi ratkaisu? Lähtökohtaisesti on todella väärin yleistää kaikkia kaksoiskansalasia homogeeniseksi ryhmäksi. Kaksoiskansalaisilla on erilaisia kansallisuuksia, mutta yhtä lailla on erilaisia päämääriä elämissään. Venäjän ja Suomen kaksoiskansalainen ei ole sen enempää turvallisuusuhka kuin kuka tahansa muu kaksoiskansalainen. Myöskään kaksoiskansalaiset noin yleisesti eivät ole sen vaarallisempia kuin umpisuomalaiset. Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten niputtaminen yhteen ryhmään olisi samanlaista yleistämistä kuin puhuisi maahanmuuttajista yhtenä homogeenisenä ryhmänä, jota he eivät kuitenkaan ole.

Mediassa on liikkunut myös vääriä tietoja ja niitä on levitetty hyvin korkealtakin, jolloin näiden väittämien kyseenalaistaminen on muodostunut vaikeammaksi. Kun korkea-arvoinen henkilö mainitsee mielipiteen, joka perustuu väärään arvioon, niin se kuitenkin menee helpommin läpi kaikkialla. Väitteet siitä, että Venäjä on alkanut valvomaan kansalaisia ahkerammin ei ole koko totuus. Itse asiassa, Putin on halunnut lisätä Venäjän sisäistä valvontaa ja seurantaa tahoista jotka vaikuttavat Venäjällä. Siitä syystä venäläisten on täytynyt selvitellä muita kansalaisuuksia, joita heillä mahdollisesti on Venäjän kansalaisuuden lisäksi. Toisin sanoen, Suomessa asuvat venäläiset eivät ole sen enempää valvottuja, jos he asuvat pysyvästi täällä. Mediassa on kuitenkin esitetty väitteitä, että tämä koskisi myös Suomessa asuvia venäläisiä. Väite ei ole yksinkertaisesti totta.

Yle on toistuvasti lainannut lausetta: ”kaksoiskansalaisuudesta tai oleskeluluvasta tulee tehdä virallinen ilmoitus viranomaisille”. Tämä lause ei kuitenkaan kosketa heitä, jotka asuvat Suomessa, vaan ainoastaan heitä jotka ovat rekisteröityneinä Venäjällä. Tämä on osa suurempaa kontekstia, jossa Putin haluaa, Venäjän valtion tietävän paremmin minkälaisia ihmisiä toimii Venäjällä. Asialla ei ole mitään tekemistä ulkomailla asuvien venäläisten kanssa. Siksi asian nostaminen toistuvasti ja väitteet Venäjän taholta ”tarkemmasta seurannasta” ovat pötypuheita. Muutenkin Venäjän lausuntoja tulisi osata asettaa Venäjän kontekstiin. Venäjä on rajanaapuri mm. Yhdysvalloille, Kiinalle, Kazakstanille, Georgialle, Ukrainalle ja Suomelle. Venäjän lainsäädäntö ei missään tarkoituksessa ole edes kohdistettu erikseen Suomeen.

Venäläisten ”tarkkaileminen” tai sellaisesta toimenpiteestä mainostaminen loukkaa venäläisten kansanryhmän kunniaa. Vaikka Suomessa on kaikenlaisia paperittomia ihmisiä, joista ei ole mitään tietoa tai havaintoa – niin venäläiset ovat jostain syystä heitäkin arveluttavampia. Miksi näin? Onko joku venäläinen kaksoiskansalainen aiheuttanut viime aikoina Suomelle jonkinlaista vahinkoa sen turvin, kun on työskennellyt jollain ”kriittisellä” yhteiskunnallisella alueella? Pelkkä epäilys joka ei välttämättä toteudu koskaan, ei anna aihetta leimata ja vainota kokonaista kansanryhmää. Kuitenkin niin on jo tehty usealta suunnalta ja sellaiset puheenvuorot ja teot nakertavat järjestelmän uskottavuutta ja oikeudenmukaisuutta venäläisten silmissä. Samanlaisia epäilyksiä voitaisiin olettaa kenestä tahansa, myös umpisuomalaisesta. Siksi tuollaisessa epäilemisessä ei ole mitään järkeä. Mikäli venäläiset halutaan pitää osana suomalaista yhteiskuntaa, niin heitä on kohdeltava tasavertaisesti ilman minkäänlaisia rajoitteita. Näin sanoo maalaisjärki ja perustuslaki.

Kuntavaaliehdokas 2017/Riihimäki: GLEB SIMANOV