Yhdysvaltojen hautajaiset

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2017 Riihimäki: GLEB SIMANOV 107

Maailmanjärjestys elää ja muuttuu. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, Yhdysvaltojen vastavoima katosi ja Yhdysvallat levittäytyi lähes jokaiseen maailman kolkkaan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Uuden Venäjän federaation perustuslaki kirjoitettiin amerikkalaisten ohjauksessa ja neuvossa. Venäjä saikin tuntea sen, millaista on tulla nöyryytetyksi, kun mm. epäonnistunut talouden shokkiterapia syöksi Venäjän talouden syviin ongelmiin vain kahdessa vuodessa. Venäjän vaikeudet kuitenkin pienenivät mentäessä vuosissa eteenpäin. Pohja saavutettiin. Venäjästä oli tullut häpeällinen kaatopaikka, jossa kaikenlainen rikollisuus ja sekasorto kukoisti. Sittemmin vähitellen kaikki alkoi muuttua kun Boris Jeltsin luovutti vallan Vladimir Putinille. Putinin johdolla Venäjä on syntynyt uudesti. Kuolemaa tekevästä valtiosta oli tullut maailmanpolitiikkaan vaikuttava ja sotilaallisesti vahva Venäjä, josta venäläiset ovat ylpeitä. Venäjän vahvistuminen on kuitenkin edelleen vaiheessa ja tulemme näkemään tulevaisuudessa vieläkin vahvemman Venäjän.

Donald Trump ravistelee maailmanjärjestystä, jota on rakennettu ja ylläpidetty mm. Barack Obaman johdolla. Putin on puhunut jo monta vuotta moninapaisen maailman puolesta ja syyttänyt avoimesti Yhdysvaltoja imperialismista. Moninapainen maailma ei olisi imperialistinen, vaan valtioiden keskinäiseen kunnioitukseen pohjautuva järjestelmä. Kommunisti sanoisi, että imperialismi on kapitalismin korkein aste. Putinin haaste on kuitenkin ollut Venäjän valtion rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa maailmassa. Venäjä on taloudellisesti ja sotilaallisesti vielä pieni tekijä maailmalla, lukuun ottamatta ydinaseita. Putinin on täytynyt edetä kohti moninapaista maailmaa epäsuorasti tukemalla mm. BRICS-maiden yhteisöä. Suurin haaste moninapaisuudelle on Yhdysvaltojen olemassaolo ja läsnäolo läntisten valtioiden päätöksenteossa.

Nyt on näkyvissä aika, että Yhdysvallat vetäytyy maailman johtamisesta, enemmän omien sisäpoliittisten asioiden selvittelyyn. Trumpilla alkaa olla kädet täynnä töitä kahdenvälisissä valtiosuhteissa ja sisäpolitiikassa. Maailman johtamiselle ei löydy enää aikaa, eikä se ole edes koko ”työlistassa”. Trump on näkyvästi vähentänyt kansainvälisten sopimusten merkitystä ja on sitä vastoin korostanut kahdenvälisiä suhteita kaikkialle. Tämä taas luo automaattisesti ainutlaatuisen mahdollisuuden asentaa moninapainen maailmajärjestys pysyvästi ja peruuttamattomasti. Kun Trump on poistanut Venäjän vastaiset pakotteet, alkaa Venäjän talous elpymään. Pakotteet eivät ole itse asiassa aiheuttaneet talousongelmia Venäjälle, mutta pakotteiden olemassaolo luo negatiivista ilmapiiriä, mikä taas karkottaa sijoittajia. Uskon, että Venäjä tulee käyttämään Yhdysvaltojen passiivisuutta hyväksi siinä, että se uskaltaa eskaloida Ukrainan kanssa konfliktin täydeksi sodaksi. Trumpin kokemattomuus tulee tarkoittamaan sitä, ettei hän tule reagoimaan asiaan ajoissa eikä merkittävällä tavalla.

Moninapaisen maailman lisäksi, Venäjä on luomassa omaa Euraasian unionia. Unionin perustajavaltiot ovat Venäjän lisäksi Kazakstan ja Valko-Venäjä. Ukrainan piti liittyä uuteen unioniin, mutta Yhdysvallat meni väliin ja toimeenpani vallankaappauksen. Venäjän muodostuman unionin rakentaminen ja moninapaisuuden edistäminen nähtiin Obaman hallinnossa hankkeelta, joka piti hidastaa tai estää ”kaikin keinoin”. Vladimir Putin kuitenkin tietää erittäin hyvin, että myös Trumpilla tulee raja vastaan siitä, mitä Yhdysvallat hyväksyy Venäjältä. Putin ei voi käyttää Venäjän armeijaa välineenä Venäjän rakentamiseen kuin kerran tai kaksi kertaa. Kolmas kerta voisi merkitä katastrofaalista sotaa, jota Putin ei halua. Itse asiassa, kun Putin asettui Syyrian sodassa Assadin puolelle ja osallistui sotaan – niin kaikki oli tarkkaan harkittua. Vladimir Putinin koneisto oli analysoinut Barack Obaman luonteen hyvin tarkkaan ja Putinilla oli tiedossa mitä Obama on valmis tekemään ja mitä ei. Tällöin Putin pystyi toimimaan rohkeasti, koska oli laskelmoinut ettei Obama kykenisi, eikä uskaltaisi eskaloida tilannetta Venäjän ja Yhdysvaltojen väliseksi sodaksi. Vladimir Putinin elämäntehtävä on hankkiutua eroon Yhdysvalloista – nyt tai huomenna.

 

Kuntavaaliehdokas 2017/Riihimäki: GLEB SIMANOV